Fiat 2 Coins

Fiat 2 Coins

Канадският регулатор ограничава излагането на крипто за банки и застрахователи

Канадската OSFI създаде временни правила, ограничаващи експозицията на банките към криптовалути. Правилата ще влязат в сила през второто тримесечие на 2023 г. Регулаторът ще актуализира временния подход, ако е необходимо.

Службата на суперинтенданта на финансовите институции (OSFI), канадски регулатор, каза, че банките и застрахователите в страната трябва да ограничат излагането си на крипто активи. По-конкретно, временните правила гласят, че тези компании могат да използват само малка част от капитала и ако тяхната експозиция надвишава 1% от техния капитал от първи ред, те ще трябва да уведомят регулатора.

Днес обявихме временен подход за #cryptoassets, държани от финансови институции, които контролираме. Повече тук какво означава това: https://t.co/uCZvGoq6Zz pic.twitter.com/dbG4hLwO0y

– Началник на финансовите институции (@OSFICanada) 18 август 2022 г

Суперинтендант Питър Рутлидж каза за временното споразумение,

„Подобно на други финансови институции по света, някои канадски FRFI имат експозиции към криптоактиви и ние предоставихме този междинен подход, за да гарантираме, че рисковете в тази област се управляват разумно и се контролират съгласно принципа „същата дейност, същия риск, същата регулация ‘.

Този ход бележи стъпка напред за Канада, която не е предприела твърде много действия по отношение на предоставянето на широк набор от правила за вашия крипто пазар. Това може да се промени през идните месеци, тъй като повече страни, включително съседи – Съединените щати – ускорят усилията.

Предстояща регулация за вашия крипто пазар

Крипто пазарът отдавна е изправен пред неизбежността на регулацията. Въпреки това, едва през последните 18 месеца проблемът стана по-важен в световен мащаб. Няколко събития, включително сривът на TerraUSD, обърнаха повече внимание на въпроса.

Както Европейският съюз, така и Съединените щати удвоиха усилията си за регулиране на крипто. Скорошен законопроект за крипто от американски сенатори вероятно ще бъде преразгледан през следващата година, докато ЕС поиска регулиране на стейбълкойните след срива на TerraUSD.

Повече държави вероятно ще започнат да работят по крипто регулация тази година. Пазарът стана достатъчно популярен, че заслужава вниманието на законодателите и техният фокус ще бъде върху въпроси като защита на инвеститорите, данъчно облагане и предотвратяване на незаконна дейност.