Fiat 2 Coins

Fiat 2 Coins

Magic Eden spouští MetaShield, kontroverzní nástroj pro vymáhání licenčních poplatků

MetaShield umožňuje tvůrcům označit nebo rozmazat obrázky uvedených NFT, které obcházejí licenční poplatky. Podle Magic Eden je tento krok nezbytný pro ochranu autorských honorářů tvůrců. Jakmile koupíte „stíněný“ NFT, vznikne dluh za váš nezaplacený licenční poplatek. Pouze ti, kteří splácejí dluhy, mohou „odštítit“ dotčené NFT.

Co potřebujete vědět o novém nástroji pro vymáhání licenčních poplatků Magic Eden

Magic Eden, přední NFT trh na Solaně, se spojil s NFT platformou CoralCube, aby spustil MetaShield. Jedná se o nástroj pro vymáhání licenčních poplatků, který umožňuje tvůrcům označit nebo rozmazat obrázky obchodů NFT s nulovými licenčními poplatky.

Netřeba dodávat, že oznámení vyvolalo na Twitteru NFT mnoho pozdvižení. Mnozí vidí MetaShield jako prostředek k potrestání kupujících kvůli ochraně autorských honorářů. Ale je tomu skutečně tak? Pojďme se dozvědět více.

Podle Magic Eden je MetaShield nástroj, který umožňuje tvůrcům sledovat Solana NFT uvedené s vlastními licenčními poplatky. Předpokládejme, že najdou jakékoli uvedené NFT, které obcházejí licenční poplatky, mohou tvůrci podniknout akce, jako je aktualizace metadat, označení NFT nebo rozmazání obrázků.

SimpleFX
SimpleFX

Společnost vysvětlila, že tvůrci mohou upravovat pouze uvedené NFT, nikoli zakoupené NFT. Namísto potrestání kupujících funguje stínění jako varování pro potenciální kupce před NFT s nulovou licenční sazbou.

Když koupíte „stíněný“ NFT, vznikne dluh za váš nezaplacený licenční poplatek. Pouze ti, kteří splatí dluhy, mohou „odštípnout“ postižené tokeny.

🧵/ Spuštění MetaShield:

Autorské honoráře jsou důležitým zdrojem příjmů, který podporuje tvůrce a umožňuje jim rozvíjet jejich projekty. Tyto licenční poplatky ohrožují tržiště, která sběratelům umožňují nastavit vlastní licenční poplatky. pic.twitter.com/zoSbd7W1Mf

– Magic Eden 🪄 (@MagicEden) 13. září 2022

7/ Trestá MetaShield kupující? Ne.

Tvůrci mohou upravovat *uvedené* NFT, nikoli zakoupené NFT. Toto se zaměřuje na prodejce, kteří mají seznam na 0 licenčních mktplaces a *varuje* kupující, že kupují NFT s 0 licenčními poplatky. Žádné dluhy nevznikají, pokud si kupující nekoupí jasně chráněné NFT.

– Magic Eden 🪄 (@MagicEden) 13. září 2022

Co říká komunita o MetaShield?

Nejnovější aktualizace od Magic Eden zjevně nevyhovuje mnoha kupujícím NFT v tomto prostoru. Někteří se obávají nově příchozích, kteří si mohou nevědomky koupit brzy chráněné NFT. Toto je oprávněná obava, protože uživatelská příručka MetaShield naznačuje, že tvůrci mohou ve skutečnosti upravovat i prodávané NFT.

MetaShield Tvůrci mohou podle všeho také upravovat prodávané NFT pomocí MetaShield. Zdroj: Magic Eden.

Oznámení také vedlo k několika argumentům o neměnnosti. Například uživatel Twitteru Relick.* si myslí, že Magic Eden jde proti zásadnímu aspektu technologie blockchain:

„I když jsou autorské honoráře důležité, tato změna metadat jde proti neměnnému důrazu v blockchainu. Pohyb tímto směrem v podstatě znamená, že spotřebitelé ve skutečnosti „nevlastní“ své NFT, pouze ukazatel na některá metadata. Zdá se, že jde o regresivní pohyb.”

I když NFT nejsou nezbytně neměnné, mnoha kupujícím se prostě nelíbí představa, že by měli pokrýt potenciálně předražené licenční poplatky spolu s 2% obchodními poplatky na Magic Eden. Přesně tak, jak řekl uživatel Twitteru OneEngineer: „Lidé by se nepokoušeli vyhýbat poplatkům a licenčním poplatkům, pokud by byly poplatky a licenční poplatky přiměřené. Začněte snížením poplatků na 0,5 %.”

Nonetheless, the business believes that protecting creators’ interests may be the right move to make. Aside from MetaShield, Magic Eden could keep exploring other ideas aswell to solve the royalty issue.